E Okul Etkileşimli Tahtalar Eba Bilişim Teknolojilerinin Hangi Alanda Kullanılmasıdır ?

Arda

New member
E-Okul, Etkileşimli Tahta, EBA ve Bilişim Teknolojileri: Bu Teknoloji Hangi Alanda Kullanılıyor, Kim Nasıl Yaklaşıyor?

Selam forumdaşlar!

Bugün yine kafamı kurcalayan, ama bir yandan da beni kendimle bile dalga geçmeye itecek kadar eğlenceli bir konuya daldım: “E-Okul’daki etkileşimli tahtalarla EBA’nın bilişim teknolojileri kapsamında hangi alanda kullanıldığı.” Evet evet, kulağa çok ciddi geliyor ama merak etmeyin; ben bu konuyu ciddi bir bilim adamı edasıyla değil, çayını elinden düşürmeyen bir forum sakini rahatlığıyla ele alacağım.

Malum, bu teknoloji dünyası sadece düğmelere basmakla sınırlı değil. Bir de işin erkek bakışı ve kadın bakışı var ki… İşte olay orada güzelleşiyor.

---

Erkeklerin O Ünlü “Çözüm Odaklılık” Yaklaşımı

Teknoloji dendi mi, erkeklerin gözleri bir anda Terminator moduna geçiyor. Okulda etkileşimli tahta varsa, erkek öğretmen ya da baba figürü anında yaklaşımını belirliyor:

“Hocam, bak şimdi… Bu tahta var ya, buna bir dokunuyorsun, EBA açılıyor. EBA açıldı mı zaten bütün sistem çözüme kavuşuyor!”

Mesela sınıfta EBA’nın açılmaması gibi trajikomik bir durum yaşandığında erkek tarafı hemen kahramanlık görevine soyunuyor:

“Hocam çekilin, ben hallederim!”

Sonra ne oluyor?

USB ters takılıyor…

Wi-Fi üç kez gidip geliyor…

Ekranda “Güncelleme Yapılıyor” yazısı çıkıyor…

Ama o erkek kararlılığı yok mu… “Sorun yok hocam, 2 dakikaya açılır.”

İşte o iki dakika, öğrencilerin hayatında on iki dakika, öğretmenin hayatında ise on iki yıl gibi geçiyor.

Kısacası erkeklerin stratejik yaklaşımı şöyle özetlenebilir:

“Sorun ne? Tamam çözülür. Ya çözülmezse? O zaman sorun yokmuş gibi davranılır.”

---

Kadınların Empati Dolu ve İlişki Odaklı Teknolojik Yaklaşımı

Gelelim kadınların bu teknolojik dünyaya dokunuşuna…

Bir kere kadın öğretmen ya da anne figürü etkileşimli tahta bozulduğunda soruna değil, o sorunun kişisel olarak kime nasıl hissettirdiğine odaklanıyor:

“Ah yavrum sen EBA’ya giremeyince üzülmüşsündür… Bir dakika canım, hallederiz, dur sakin ol.”

Etkileşimli tahta hata verdi mi, önce tahta ile konuşuyor gibi bir hava oluşuyor:

“Bak güzelim, sen şimdi yine takıldın ama biliyorum yoruldun… Hadi açıl ama, öğrenciler seni bekliyor.”

Evet, erkek tahtayı ‘makine’ olarak görüp çözmeye çalışırken kadın onu resmen duyguya bağlıyor.

Belki de bu nedenle bazı etkileşimli tahtaların kadın öğretmenlerle daha uyumlu çalıştığına dair bir forum efsanesi bile çıkabilir. Kim bilir?

Kadınların yaklaşımı özetle şöyle:

“Sorun var mı? Tamam. Önce duygusal dengeleri sağlayalım, sonra hallederiz.”

---

Peki Bu Teknolojiler Aslında Hangi Alanda Kullanılıyor?

Sandığımız gibi karmaşık değil aslında.

E-Okul, EBA ve etkileşimli tahtaların bilişim teknolojileri içinde kullanıldığı alan temelde eğitim teknolojileri olarak geçiyor.

Yani öğrenmeyi kolaylaştırma, görsel materyal sunma, öğrenci-öğretmen etkileşimini artırma ve dijital içeriklerle dersi destekleme gibi amaçlarla kullanılıyor.

Ama forum ortamındayız. Bunu biraz eğlenceli hale getirelim:

E-Okul: “Velilerin tansiyonunu ölçen, karne dönemlerinde ülkece tıklanma rekoru kıran sistem.”

EBA: “Ders videolarının Netflix’i.”

Etkileşimli Tahta: “Sınıfın ayaklı tablet-iPad hibriti.”

Bilişim Teknolojisi: “Bu üçlüyü bir araya getirip öğrenciyi ders çalışmaya ikna etmeye çalışan görünmez kahraman.”

---

Erkekler vs. Kadınlar: Teknolojinin Sosyal Deneyi

Düşünsenize…

Etkileşimli tahta bir gün konuşsa ve forumda başlık açsa şöyle yazardı:

“Arkadaşlar selam, ben Etkileşimli Tahta Model 3. Erkek öğretmen geldi mi stratejik davranıyor ama yanlış tuşa basıyor. Kadın öğretmen geldiğinde ise bana şefkat gösteriyor ama bazen fazla hızlı konuşuyor ve işlemcim karışıyor. Ne yapayım?”

Forum ise şu cevaplarla dolar taşardı:

Erkek kullanıcı:

“Kardeşim hiç uzatma, reset at geç.”

Kadın kullanıcı:

“Canım, önce kendine güvenmen lazım. Kendini fazla kasıyorsun.”

Ve yine bir erkek kullanıcı: “Hocam sorun BIOS'tadır.”

Kadın kullanıcı: “O sırada çocuklar acaba konuyu anlayabildi mi?”

Teknolojinin içerisinde bile bu iki farklı yaklaşım mizah malzemesi olmaya yetiyor.

---

Forumdaşlara Sorular: Hadi Ateşi Harlayalım

Şimdi gelelim sohbeti kızıştıracak sorulara:

- Sizin okulda etkileşimli tahta en çok hangi öğretmenle kavga ediyor?

- EBA açılmayınca erkek öğretmen mi daha çok sinirleniyor, yoksa kadın öğretmen mi daha çok endişeleniyor?

- Sizce etkileşimli tahta bir insan olsa, kişilik tipi ne olurdu?

- Erkeklerin “Ben hallederim” yaklaşımı mı yoksa kadınların “Bir sakin olalım” yaklaşımı mı daha etkili?

Forumda bu başlık altına yazılacak yorumlar şimdiden gözümde canlanıyor:

“Bizim tahtada kesin cin var.”

“Hocam EBA açılmıyor ama nedenini biliyorum: Öğrenciler sınavdan kaçıyor.”

“Hangi tuşa basınca ders kaynadı merak ediyorum.”

---

Sonuç: Teknoloji Var, İnsanlık Daha Da Var

E-Okul, EBA ve etkileşimli tahtalar… Hepsi son teknoloji olabilir.

Ama onların kullanımında insanın mizacı, yaklaşımı ve sabrı çok daha belirleyici.

Kimisi teknolojiye askerî disiplinle yaklaşırken kimisi terapi seansına giriyormuş gibi davranıyor.

İşin güzelliği de burada zaten:

Teknoloji herkese aynı görünüyor ama herkes ona farklı bir ruh yansıtıyor.

Hadi forumdaşlar,

Sahne sizin!

Bu başlığı neşeli bir teknoloji çay bahçesine çevirelim.

Kim ne yaşıyor, nasıl yaşıyor, hangi bakış açısı galip geliyor?

Yorumlara bekleniyorsunuz!