Heike Geißler: “Şimdi bir yazar, garson olmak istedim. Veya seyahat acentesi olmak istedim”

Peace Hug

New member
Geçmişte, çalışan sosyal sınıflar ve tüm eyaletler tanımladı – ve bugün? Yazar Heike Geißler bugün işle ne demek istediğimizi soruyor. Ve proleterlerin gurur duyduğu yer.

Heike Geißler çalışma hakkında bir makale yazdı. Yoksa Leipzig'de yaşayan yazarın yazdığı işe karşı bir deneme mi? Her durumda, “işte” modern iş dünyası olarak adlandırılan şeyle mücadele eder. Yıllar boyunca yabancılaşan eski bir ceza arkadaşı gibi, sadece hala temas halinde olduğunuz alışkanlık nedeniyle: “Sevgili iş dünyası, siz ve birbirine bağlı olarak, hakim ekonomik sistemle uyumunuz, aslında hasar görüyorum ve korkuyorum.” Yaklaşık 120 sayfa, yeni federal hükümetin iradesine göre, 8 saatlik günün esaretini düşürmesi gereken çalışma dünyası tarafından hasar ve korkutma protokolü olarak tanımlanabilir.

“Çalışma”, Hanser Berlin'deki bir dizi kitabın bir parçası olarak ortaya çıkıyor, ancak başlık aynı zamanda Carolin Amlinger'in “Edebiyat Sosyolojisini Düşün”-ve her şeyden önce, on yıl önce Geißlers'e bir zeyilname gibi, Outskirts üzerindeki bir Amazon deposunda mevsimsel bir kuvvetin deneyim raporu. “Mevsimsel Çalışma”, Günter Wallraffs tarzında korkunç bir vahiy raporu değildi, ancak insan çalışması ve paketin ortasındaki bodur duygusallığı ve devasa bir lojistik makinesinin mal akımları üzerinde melankolik ve nadiren öfkeli veya eski bir yansıma idi. Birkaç yıl sonra, romantik versiyon Thomas Stuber'ı Clemens Meyer'in bir hikayesinden sonra “In the Corridors” filminde gösterdi.

Proleter gurur, o nerede?

Geißler, deneyimli ve gözlemlenen “iş” in iç içe geçiyor, Dietmar Dath tarafından makalelerden veya arkadaşlarla konuşmalardan alıntı yapıyor. Tekrar tekrar, işin ne olduğu, sizinle ne yaptığı, ne anlama geldiği sorusu ile ilgilidir. Riesa'da doğan yazar ve daha sonra Karl-Marx-Stadt, bugün Chemnitz, babasının çelik değirmeninde çalışan sözlerine izin veriyor: “Babam söyler ve iş dünyasıyla ilişkisinin benimkinden ne kadar farklı olduğu açık hale geliyor. İşçilerin, işçilerin ve gdr durumunun topraklarında bir proleter gurur.

Geißler, çelik işçisi hakkında Geißler, “Çalışma dünyasına yönelik talepleri adil muamele görecek ve anlamlı bir yönetim deneyimliydi. Her ikisi de nihayetinde hayal kırıklığına uğradı” diyor. Örneğin, kutsal işyerinin (“Barış için Savaş Alanımız!”) Kaybedilmesinin de hasar gördüğü ve daha sonra yeni bir iş rejimi altında bir sunum okulu olarak yeniden eğitilmenin yaşandığı 1990 kargaşa zamanı hakkında yazıyor. Endüstriyel Malocher sadece doğuda değil, durdurulan model oldu. İşçi kamuoyunda yabancı bir varlık haline geldi – bir temsil krizi.

Feminist eleştiri konusunda eğitimli Geißler, işin temsil boşluğuna girer ve görünmez iş ve işçileri, teslimat hizmetçilerinin ordularını, aynı zamanda bedenlerinin restorasyonu ve dolayısıyla işgücüleri üzerinde çalışan hastaları aramaya başlar. İş dünyasının (“Her şey işe yarıyor!”) Benlik üzerindeki sonsuz çalışmanın sınırlandırılması sosyolojik olarak yeni bir bulgu değildir (bu yüzden Ulrich Bröckling'in neredeyse 20 yıl önce piyasaya sürülmesi), ancak bugün çalışma hakkındaki bir makalede eksik olmamalıdır.

Çok çeşitli çalışma ortamları boyunca anekdotluk, son zamanlarda sanat eserinin ne olduğu sorusuna yol açar. Geißler, “Şimdi bir yazar olan bir garson veya seyahat acentesi olmak istedim.” “Benim işim, bir denge bulmamı sağlayan tüm güvensizliklere ve bir denge bulmamı sağlayan düşünmeye tepki vermek. Yansıma çalışması, işletme terimleri ile rüya veya yas çalışması olarak az kavrlanabilir ve yine de insan beyin, kas, sinir, el harcaması olmadan mevcut değildir. Şair ve oyun yazarı Peter Hacks'in “estetik-ekonomik parçaları” olarak adlandırdığı gibi “güzel ekonomi”, ironik alt ilanla kendi yasalarına sahiptir.

Geißler'in yazarının çalışmasında gittikçe daha zahmetli olduğu şey, makalesinde kıymıklarda görünmeye devam eden ve dünya saatlerini tetikleyen dünya durumudur: “Ah, yorgunum.” Bağlantı okuması olarak, birkaç hafta önce Suhrkamp tarafından yayınlanan bu noktada Geißler'in parallessay “çaresizliğini” kullanabilirsiniz. “Umutsuzluğu yapıcı veya aptalca eylemlere, imtiyazda, itirazda, masallara veya altınlara dönüştürmek istiyorum” diyor. Bu “iş” e aktarılabilir: Geißler çalışmayı literatüre dönüştürmek istiyor. Dünyanın evrensel bir şiirleşmesi? Marksist hassasiyet denemelerinin romantik gizlenmesi olarak adlandırılabilir.

Heike Geißler: Çalışma. Hanser Berlin, 128 sayfa, 20 Euro