Marillion: Bu grubu seviyorum

Peace Hug

New member
1988'de şarkıcı balıklarından ayrıldıklarında, neredeyse Marillion'a olan inancından düştüm. Ancak Steve Hogarth, iki “hafta sonu” akşamı kanıtladığı gibi zamanla daha da iyi oldu. Ancak birincisi de benim için zorlaştırıyor.

Geçen yıl bir noktada, Marillion grubunun şarkıcısı Steve Hogarth, artık saçınızı boyamanın zamanının geldiğine karar verdi. Bir süre, bu, internetteki hayranlarda tahriş ve şiddetli tartışmalara yol açan garip bir yarı siyah, yarım beyaz taça yol açtı. Unutmamalısınız: Hiçbir şey, bir ömür boyu ibadet ettiğiniz, belki de hayran olduğunuz grubun yaşı kadar kendi yaşınıza yol açmaz.

Marillion her zaman bu gruplardan biriydi, bunu eleştirmenlerden söyleyemezsiniz. Bir ameliyat kazası olan megahit “Kayleigh” dan beri, grup tüm stadyumlarda, küçük kulüplerden dev arenalara, kulüplere ve bugün büyük salonlara geri döndü. Çoğu için, tek vuruşlu bir merak olarak kaldı (“Oh, hala var mı?”), Ancak diğerleri için Marillion, destekçileri itirafları ve yemini birleştiren vahiy gruplarından biridir. Konserler, yaşam aşamalarının yaşandığı ve yaşadığı hayranların kendi kendine sigortası.

2002'de grup “Marillion Hafta Sonları” nı kutlamaya başladı. Bu iki ila üç günlük konser dizisi, bu yıl Hollanda'daki Hollanda'daki Port Zélande'de başından beri var. Artık “düğün ofisleri” veya “ölçüm” gibi kelimeler için çabalayabilirsiniz, ancak aslında aile toplantıları var. Ayrıca 2025 serisinin sona erdiği Berlin'de.

Tempodrom'un ilk akşamı, sıkılmış Berlin izleyicisine değil, kararlı bir toplulukla uğraşmadığınız açıktı. Kabaca tahmin ediliyor, seyircilerin yüzde 20'si aslında Berlin'den geliyordu, çoğunluk dünyanın her yerinden seyahat etmişti: birçok kutup, birçok İngiliz, elbette Hollandalı, İtalyanlar. Hayranlar Güney Amerika'dan Berlin'e bile gitti. Mountain Grove yüzünden değil, sadece Marillion yüzünden.

Bu ikamet eden konserleri normal turlardan ayıran şey (ve daha fazla grup şimdi bu tür bir etkinliği keşfetti), kendinizi geniş repertuar bakımının geri kalanında rahatlayabileceğiniz ve kendinizi adayabileceğinizdir. Her “Marillion Hafta Sonu” ile her zaman 40 yılı aşkın tarihten bir albüm var.

İlk akşam, 2002'den itibaren sonsuza dek hafife alınan “Marbels” başyapıtıydı. Neredeyse tüm çift albüm gerçekleştirildi, hipnotik “Angelina” nı acı verici bir şekilde kaçırdı. Buna ek olarak, son on yıllarda canlı isabet olarak ortaya çıkan bazı şarkılar. Örneğin, multimelodik “bin yüzün adamları” ve klasik “Kral”, kendini ve kimlik krizlerini tetikleyen çok hızlı ve çok karmaşık şöhret hakkında bir marş. Bu sanat incelemesi Marillion DNA'sına derinlemesine demirlenmiştir. Grubun eski şarkıcısı Derek William Dick ile kaydedilen son iki albüm “Mispleped Childhood” ve “Sepetler Atlamalar” da bu konuyu ele aldı.

İlk akşam kadar büyük – ikincisi sadece müthişti
Steve Hogarth 1989'dan beri Marillion'un yüzü oldu. O ideal, evet, mükemmel ön adam. Sadece şarkı söylemiyor, oynuyor. Hayır: Metinlerin her satırını, (ben de dahil) sanki kendisiymiş gibi hissettiren hassas ve çoğu zaman düzensiz jestlerle altı çiziştir. Neredeyse başka bir grupla, sahnede olanların ve seyircilerde neyin tetiklenmelerinin bağlantısı Marillion ile olduğu kadar samimi.

Ama şimdi biraz farklı, belki de Hogarth'ın kilit -beyaz saçlarıyla uğraşmak zorunda. Şimdi daha çok sahne figürlerinden birine benziyor: manik röntgenci, yabancı, davetsiz misafir, umutsuz suçlular. Bu inanılmaz derecede otantik ve büyüleyici. Onu izlemek her zaman biraz korkar – çünkü her zaman çökmeden hemen önce çalışır. Ve onu izlemek eğlenceli – tam olarak aynı nedenden dolayı. Steve Hogarth her zaman büyük hızlı felaketin granezzasını yaşadı. 30 yıl önce (sevinç) sarhoş Riggs'e tırmandığında. Bugün yerde kalıyor ve hala kalkıyor. Her an gerçek ve deneyimli görünüyor ve o kadar abartılı ki zaten kendi kategorisi.

Ancak ön adamın varlığı otomatik olarak grup pahasına gider. Olağanüstü klavyeci Mark Kelly, usta gitarist Steve Rothery ve grubun davullardaki omurgası Ian Mosley, küme düştü. Geçen yıl şiddetli kalp ameliyatı yapmak zorunda kalan basçı Pete Trewavas, çılgınca hayranlar tarafından kutlanıyor ve defalarca Hogarth tarafından ön plana çıkıyor. Buna ek olarak, her zaman müzikten hoşlanan Hogarth, kullanımını kendi enstrümanlarında daha da genişletti.

İlk akşam, klavyede oturmadığı, gitarı çalmadığı veya ortaya çıkardığı karmaşık makinelere hizmet ettiği bir şarkı yok. En son grubun içindeki kimya hakkında konuştuğumda, neredeyse daha önce hiç olmadığını söyledi. Şu anda 40 yıldır mutlak üst düzeyde müzik üreten bu görkemli müzisyenlerin ikinci sıraya konulması çok pürüzsüz olduğunu açıklamanın başka bir yolu yok.

Bu yılın hafta sonu, Hogarth hayranları için kolaylaştırmıyor. Ne zaman şarkı söylemek istediğinizde (ve her zaman bunu istersen), sizi akıllıca tuzağa çeker. Görevlerini, sahalarını, tonlamasını değiştirir. Şarkıları söker, onları yapısöktür ve bir araya getirir, bazen o kadar güçlü ki tanımak zordur. Mikrofonu kalabalığın içinde tutarsa, seyirci bildiği gibi “şeker fareleri” veya “Neverland” gibi parçalar söylüyor ve Hogarth bu konuda kendi yorumunu koyuyor.

Bu bizim için yüksek sesle rahatsız edici, ancak şimdi olağan, hassas bir şekilde ele alınan ve büyük LED duvarlarda çalınan diğer grupların filmlerinin knute altında müthiş öne çıkıyor. Bu döngüde, Marillion bu olmadan yapar ve tamamen Hogarth ve standartlar belirleyen akıllı ve inanılmaz etkili ışık gösterisinin varlığına odaklanır. Marillion bugün yine çok daha rock grubu – mükemmel çalışıyor.

İkinci akşam ücretsiz, radikal oyundu. 1989'dan itibaren Steve Hogarth ile ilk tura dayanan set listesini hafifçe ayarlayan bir yolculuk. Akşamın sürpriz (setlist spoylerini reddeden herkes için), ilk albümün başlık parçası olan “Bir Jester's Gözyaşı için Script” idi. Tabii ki, şarkı kutlandı ve elbette Hogarth, grubun eski şarkıcısı Fish'e çok bağlı olan bu şarkıya kendi damgasını da bastırıyor.

Bunu, grubu, yanlış anlama olan hit olan “Kayleigh” tarafından açılan ve daha sonra Concept albümünün önemli devamı ile büyük “acı süit” ile başladı. Grubun en son albümü “The Crow and The Nightingale”, Leonard Cohen'deki Hymn ve Covid Pandemi sırasında hemşirelere adanmış elegy “Care” dan sadece son iki şarkı geldi.

İlk akşam kadar büyük – ikincisi sadece müthişti. Görebildiğim en iyi konserlerden biri. 1989'da o sırada balıkların yerini alan İngiliz arkadaşım Neil ile Hogarth ile ilk tura çıktım. Şüpheliydim, ama şarkıcıyı önceki cildiyle gören arkadaşım bana hiç endişelenmem gerekmediğinden emin oldu. Sadece üç parçadan sonra, ulaşılamaz balık fanatiklerinin boozlarına bağırdık: “Hogarth benim kahramanım!” Bugün hala geçerli. Bu grubu seviyorum.