Opera yıldızı Jonathan Tetelman: “Karaoke barım sabahları banyodur”

Peace Hug

New member
Giacomo Puccini'nin yıldönümünde tenor Jonathan Tetelman özellikle talep görüyor. Asil, çok renkli sesiyle Şilili, yeni Jonas Kaufmann olabilir. Akıllı şarkıcı Roma'da Puccini'nin neden bitkin düştüğünü ve şarkı söyleme ile Formula 1 sürüşü arasında neyin bağlantı kurduğunu açıklıyor.

Yıldız scooter ile birlikte geliyor. Dün gece hâlâ fraklar ve rugan ayakkabılar vardı. Nihayet gece yarısından kısa bir süre önce alkış fırtınalarına dönüşen bir gerilim ve heyecan; büyük opera istasyonu. Şimdi bu uzun boylu, yakışıklı adam, arkasında Roma'nın en güzel panoramasını sergilediği Soho House'un açık hava terasındaki bir koltukta rahat bir şekilde oturuyor.

Ortam aslında birkaç saat öncesine göre çok daha iyi uyuyor; her dinleyici, Puccini'nin işkenceci “Tosca”sının Roma'daki sade konser salonu podyumunda yer alan üç Roma mekanını çağırabilmek için iç sahne seti galerisini çağırmak zorunda kaldı. Parco della Musica: San 'Andrea della Valle Kilisesi, polis şefi Scarpia'nın Palazzo Farnese'deki çalışma odası, bugün Fransız büyükelçiliği ve son olarak hem papalık sığınağı hem de hapishane olan Castel Sant'Angelo.

Terasta, önce parlayıp sonra solan yıldızların altında, popüler üç perdelik oyun kanlı bir sona yaklaşıyor. O akşam hiç kimsenin sahte bir şekilde vurulmadığı ve hiçbir prima donna'nın siperlerden atlayıp ölümüne rağmen.

“Yine de şimdiye kadarki en zorlu 'Tosca'mdı.” Bunu bilmesi gereken biri söylüyor: 36 yaşındaki Jonathan Tetelman, şu anda dünyanın en çok aranan tenorlarından biri. 2024 Puccini yılı, 29 Kasım bestecinin ölümünün 100. yıldönümü. Tetelman alaycı bir şekilde inliyor ve gülüyor: “Bir Lirico-Spinto olarak elbette daha da büyük Puccini patlamasından yararlanma şansını kaçıramazdım. Ama şimdi yeni bir meydan okuma istiyorum, dışarı çıkıp biraz mesafe yaratmam gerekiyor.”

Elbette bu “Tosca”nın uzun yaklaşımı taçlandırması gerekiyordu. Burası Tetelman'ın Roma'daki ilk çıkışı, operanın geçtiği ve 1900'de prömiyerinin yapıldığı yer. Artık, yine rollerde deneyimli olan ortakları Eleonora Buratto (başrolde) ve Ludovic Tézier (salonun uğursuz kötü adamı Scarpia rolünde) ile uzak mesafeden müzikal tiyatro oynaması, karakterler oluşturması ve duyguları geliştirmesi gerekiyordu.

Ve mümkün olduğu kadar net bir şekilde şarkı söylerken, duygusal açıdan yakıcı bir tiyatro performansının özgürlüğünden kaçınılması gerekiyordu. Son olarak RAI ve Deutsche Grammophon kameraları, canlı yayın ve daha sonra Stage+'ta yayın değerlendirmesi için her şeyi kaydetti. (Kostümlü provanın ve üç performansın en iyi ses karışımı da Mart ayında CD olarak yayınlanacak.)

Elbette bu “Tosca” aynı zamanda Daniel Harding'in Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia'nın baş şefi ve parça olarak ilk çıkışıydı. Nadiren opera çalıyor, ancak çaldığında dolu ve İtalyan tutkusuyla dolu olmayı seviyor. Her ne kadar Harding başlangıçta büyük grubunu dramatikten çok senfonik olarak yönetmiş olsa da. Ancak şarkıcı üçlüsü işi kendi ellerine aldı. Harding giderek daha fazla ısınmasına ve hızlanmasına izin verdi – ta ki üçüncü perde gerçekten parlayıp parıldayana kadar.

“Dev orkestra arkamda oturuyor, yalnızca 32 kemanla ve hatta ilk perdenin sonunda Te Deum için pirinç takviye bile var. Her yerde mikrofonlar, kamera ışıkları, gizlenen seyirciler var. Ve sonra, geç başlangıç yüzünden, ben, zavallı tenor, saat on ikiye çeyrek kalaya kadar 'E lucevan le stelle'yi söylemek zorunda değilim,” diye ironik bir şekilde yakınıyor dev Tetelman, artık dinlenmiş, iyi uyumuş, içki içiyor akıllı yedi günlük sakallı kahve ve maden suyu.

Cavaradossi için makarna

“Bale dersimde gürültü yapmamak için oraya girdim. Uzun süre ayakta durmak zorunda kaldık, ilk perdede 30 dakika yalnız kaldım, deli gömleği gibi hissettim. Gerçek bir Cavaradossi olabilmek için hayal gücümün, rolle ilgili deneyimimin ve tabii ki müziğin kendisinin birlikte çalışması gerekiyor. Ve önceden her zamanki alışkanlıklarıma tamamen aykırı olan bir tabak makarna da bu sefer çok iyiydi.”

Neyse ki şunu itiraf ediyor: “Puccini'nin duygusal ve teknik açıdan ne kadar yorucu olduğunu artık anladım. Seni tüketiyor. Aynı zamanda her Puccini performansı, süreci canlı tutmak için çözüm bulmam gereken yeni bir deneyim.”

Bu, kendini analiz etmeyi seven, bir önceki gece sabahleyin sesi nemli banyoda test edildiğinde nasıl olduğunu yaşayan biri. “Hiçbir zaman yüzde 100 memnun değilim. Ama bu benim gelişimimi hızlandırıyor çünkü çalışmaya devam etmek istiyorum. Herkes hızlı araba kullanabilir. Ama Formula 1'in hızlı olması özel bir şey. Nazik yavaştır, yavaş ise hızlıdır. Yollarınızı ve yollarınızı bulmalısınız. Birçoğu yüksek sesle şarkı söyleyebilir. Ama ne zaman yüksek sesle şarkı söylüyorum, ne zaman morbidezzaya kapılıyorum?”

Ayrıca okuyun

• Maria Callas'ın 100'ü
Jonathan Tetelman'ın seçtiği ama onu daha da çok seçen mesleğe duyduğu heyecan neredeyse durdurulamaz. “Canlı tiyatro asla mükemmel değildir. Ama bu sanatı bu kadar sarhoş edici yapan da bu ve umarım sanatçı olarak hayatım boyunca da böyle devam eder. Asla bitirmedin. Sürekli öğreniyorum ve yeni deneyimler yaşıyorum.”

Bunun tadını çıkarabilmesi gerekiyor. Başarısızlıklar da bunun bir parçası. “Amerika'da Madama Butterfly'daki Pinkerton rolümde her zaman yuhalanıyorum çünkü kötü adam benim. Bu yüzden gerçek yuhalamalar daha sonra gelmeden buna alışsam iyi olacak.

Ama birdenbire Jonathan Tetelman, ayağa kalkmanıza ve farkına varmanıza neden olan bir cümle söylüyor: “Aslında opera işinde olduğuma hâlâ şaşırıyorum.” Bunun bir cilvelik olmadığı hissine kapılıyorsunuz. Castrolu Şilili, küçük bir çocukken New Jersey'deki bir çift tarafından evlat edinildi.

Sekiz yaşında koroya katılarak klasik müziğe merak saldı. Daha sonra bir koro okuluna da gitti. Babası avukat olmasına rağmen bulaşıkçı olarak değil DJ olarak da çalıştı. “Her zaman her dolarımı kendi hayatımı kazanmak zorundaydım.” Ama ailesinin her şeyi doğru yaptığını düşünüyor.

Başlangıçta yanlışlıkla Manhattan Müzik Okulu'nda bariton yoluna koyduğu sesini nispeten kısa bir süre sonra tenor olarak değiştirdi. Bu şarkıcının hoş ama bazı metal eklemelerle birlikte güçlü sesi, kendisini asil, çok renkli ve incelikli olarak sunuyor ve göz kamaştırıcı derecede güzel, hatta zarif hafifliği ve genç, gündelik kayıtsızlığıyla, en azından Avrupa'daki ilk çıkışından bu yana “La La” ile tanınıyor. Bohème”in prömiyeri Komische Oper Berlin'de 2019'un başında fark edildi.

Bundan sonra pek fazla kariyer zamanı olmadı çünkü 2020'de tüm şarkıcılar aşağı yukarı iki sezon boyunca Corona karantinasına girdi. Tetelman en azından başarıya ulaşmayı başardı ve Deutsche Grammophon ile Ottorino Respighi'nin “Francesca da Rimini” adlı verismo hıçkırık şarkısının seyircisiz yayınlanan prömiyeri ile rekor bir anlaşma imzaladı ve bu prömiyer iki yıl sonra da izleyiciler tarafından takip edildi.

Tetelman hala olayları biraz fazla eş zamanlı yorumluyor ve bazen atlar onun yanına kalıyor. Ama ne yapabileceğini biliyor ve bunu sergilemeyi seviyor. Hoş bir tanınma değerine sahip, güvenle gerçekleştirilen bir spinto sesi çiçek açar. Tetelman'la birlikte opera dünyası -Jonas Kaufmann hiç gençleşmiyor- bir kez daha büyük İtalyan tenor rollerine uygun, taze, yakışıklı bir tercümanı belirledi. Aynı zamanda iki dünyanın en iyi yönlerini birleştiriyor: Latin Amerika mizacı ve hedefe yönelik Amerikan çalışma ahlakı.

Ancak Tetelman şimdi ilk kez Werther ve Faust gibi lirik Fransız rollerine daha fazla odaklanmak istiyor, ancak elbette bir sonraki “Kelebek” şimdiden bekliyor. Tabii ki seçici Kirill Petrenko ve Berlin Filarmoni Orkestrası, Baden-Baden'de ve Filarmoni Orkestrası'nda. Berlinliler ayrıca yaz başında Werther'inin ve yepyeni Don Carlos'unun keyfini çıkarabilecek.

Berlin, Jonathan Tetelman'a iyi davrandı, şimdi de Berlin'e iyi davranıyor: “Deutsche Oper neredeyse bir ebeveyn evi gibi, çünkü hiçbir zaman bir toplulukta yer almadım, bir şekilde bu adımı atladım çünkü her zaman çok hedef odaklı, çok talepkardım. sadece öğrenmek istemiyordum. Burada pek çok park var, iyi bir okul, uluslararası bir topluluk. İşte bu yüzden yakın zamanda ailemle birlikte Berlin'e taşınacağım.”

Eşiyle Londra'daki Soho House'da restoran müdürü olarak tanıştı. Kendisi Rumen. “Oturma iznini alması biraz zaman aldı” diyor. İki yaşında bir kızımız var ve Ocak ayında bir kızımız daha geliyor. O zaman herkese önce Şili'yi göstermek isterim. Sonra nihayet Berlin'e atlıyoruz. Şu ana kadar opera turlarıma katılmadığımız zamanlarda Bükreş'ten iki saat uzaklıktaki kır evi ile New York arasında gidip geliyoruz.

Ağırlık kaldırmak iyidir

Yani kariyeri düşüyor ama sanatçının kendisi de sakinleşmeye çalışıyor. “Karaoke barım sabahları sesimi test ettiğimde banyomdur. Performans günlerinde uzun yürüyüşlere çıkmayı severdim ama şimdi spor salonunu tercih ediyorum.” Ama sadece sırtını yumuşatmak ve göğsünü genişletmek için çok özel egzersizler yapıyor; biraz ağırlık kaldırmak da iyi geliyor.

Gardırobunda acil ecza dolabının yanı sıra her zaman musluk suyu, Ricola ve çay için bal bulunur. “Akşamdan kalmalık ve jetlegs berbat; Roma'ya alışmak neredeyse bir hafta sürdü. O kadar odaklanmış durumdayım ki; bedenim yorgun ama bilincim henüz uyumana izin vermiyor.”

Peki günü nasıl bitiyor? “Gösteriden sonra hızlı ve hafif bir şeyler yiyorum, çok fazla konuşmuyorum, konsantre oluyorum. Yayı yanıma alacağım ve sonra da eve gidip yatağıma yatacağım. Rolün soyunma odasında kalması gerekiyor, bu sağlıklı.” diyor ve scooter ile yedi tepenin üzerinde hızla ilerliyor.