Allah'In Sıfatları Kadim Midir ?

Hazbiye

Global Mod
Global Mod
\Allah’ın Sıfatları Kadim Midir?\

Allah’ın sıfatları konusu İslam kelamında en önemli tartışma başlıklarından biridir. Bu tartışmanın merkezinde “Allah’ın sıfatları kadim midir, yoksa yaratılmış mıdır?” sorusu yer alır. Kadim olmak, “başlangıcı olmamak, ezeli ve ebedi olmak” anlamına gelir. Allah’ın zatıyla birlikte sıfatlarının da kadim olup olmadığı, İslam düşüncesinde hem tevhid (birlik) anlayışını hem de Allah’ın mutlak varlığıyla ilgili temel kavramları belirler. Bu makalede Allah’ın sıfatlarının kadimliği meselesini detaylıca inceleyip, benzer sorular ve cevapları ile konuya bütüncül bir bakış sunulacaktır.

\Allah’ın Sıfatları Nedir?\

Allah’ın sıfatları, O’nun zatından ayrı olmayan ancak O’nun varlığını, kuvvetini, kudretini, ilmini ve diğer özelliklerini tanımlayan niteliklerdir. Bu sıfatlar, Allah’ın zatından farklı olmamakla birlikte, O’nun farklı yönlerini ifade eder. Örneğin; hayat, ilim, semi (işitmek), basar (görmek), irade, kudret gibi sıfatlar Allah’ın zatının gereği olarak kabul edilir.

\Sıfatların Kadimliği Nedir?\

Kadim sıfat, varlığı Allah’ın zatıyla beraber ezelden beri mevcut olan, yani başlangıcı olmayan sıfattır. Bu anlayışa göre Allah’ın zatıyla beraber sıfatları da ezelden beri vardır ve yaratılmış değildir. Kadim sıfat, Allah’ın değişmez, sonsuz ve ezeli olan varlığının zorunlu bir parçasıdır.

\Allah’ın Sıfatları Kadim midir?\

İslam kelamında bu konu ana olarak iki görüş etrafında toplanır:

1. \Kadim Görüş (Ehl-i Sünnet ve Kelamcılar):\

Bu görüşe göre, Allah’ın sıfatları zatıyla beraberdir ve ezelden beri vardır. Allah’ın sıfatları yaratılmış değildir. Çünkü sıfatlar, Allah’ın zatının kendisinden ayrı düşünülemez özellikleridir. Eğer sıfatlar yaratılmış olsaydı, Allah’ın zatının değişken olması ve bir noktada yoklukla karşılaşması gerekirdi ki bu tevhid inancına aykırıdır. Bu yüzden sıfatların kadim olduğu kabul edilir.

2. \Yaratılmış Görüş (Mu’tezile ve Bazı Mutezile’den Sonra Etkilenenler):\

Mu’tezile ekolüne göre, sadece Allah’ın zatı kadimdir; sıfatları ise yaratılmıştır. Çünkü onlar, Allah’ın zatını gereksiz yere çoğaltan şeyler olarak görülür ve Allah’ın birliğine zarar verdikleri düşünülür. Onlara göre sıfatlar, Allah’ın zatından ayrı düşünülebilir ve yaratılmış olabilir. Bu görüş İslam düşüncesinde azınlıkta kalmıştır.

\Allah’ın Sıfatları Kadim midir? – Kelamcıların Dayanakları\

Kadim görüşü savunan kelamcılar, Allah’ın sıfatlarının kadim olduğunu şu gerekçelere dayandırır:

- Allah’ın zatı değişmez, yok olmaz; sıfatları da değişmez ve yok olmaz.

- Sıfatlar Allah’ın zatının zorunlu bir parçasıdır, ondan ayrı düşünülemez.

- Kadimlik, Allah’ın ezeli ve ebedi varlığına uygun düşer.

- Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın ilmi, kudreti gibi sıfatlarının ezeli olduğu belirtilir (örneğin, “Allah her şeyi bilendir” ayeti).

- Eğer sıfatlar yaratılmış olursa, bu Allah’ın varlığında eksiklik anlamına gelir.

\Benzer Sorular ve Cevapları\

1. \Allah’ın sıfatları ile zatı arasında fark var mıdır?\

Allah’ın zatı, O’nun kendisidir, varlığıdır. Sıfatlar ise Allah’ın zatının gereği olan niteliklerdir. Sıfatlar zatla bir ve ayrılmazdır; O’ndan ayrı düşünülemez. Mesela “hayat” sıfatı, Allah’ın varlığının gereğidir; O’nun hayatı olmadan varlığı düşünülemez.

2. \Kadim sıfat ne anlama gelir?\

Kadim sıfat, başlangıcı olmayan, ezeli ve ebedi olan sıfattır. Allah’ın zatıyla birlikte var olan ve yaratılmamış sıfattır. Yani Allah’ın varlığı gibi sıfatları da ezelden beri vardır.

3. \Sıfatların yaratılmış olması ne anlama gelir?\

Bu görüşe göre sıfatlar, Allah’ın zatından ayrı varlıklar olarak yaratılmıştır. Yani Allah’ın zatı ezeldir ama sıfatları zaman içinde ortaya çıkmıştır. Bu görüş, Allah’ın mutlak birliği ve ezeli varlığına aykırı bulunur ve çoğunluk tarafından reddedilir.

4. \Kur’an’da Allah’ın sıfatları nasıl ifade edilir?\

Kur’an, Allah’ın birçok sıfatından bahseder: “Görür, işitir, bilir, irade eder, yaratır” gibi. Bu sıfatlar Allah’ın mutlak varlığını ve üstünlüğünü gösterir. Kur’an’da bu sıfatların ezeli ve ebedi olduğu ima edilir.

5. \Sıfatların yaratılmış olması Allah’ın birliğiyle çelişir mi?\

Evet, çünkü yaratılmış sıfat, Allah’ın varlığında bir parçanın sonradan eklenmesi anlamına gelir ki bu Allah’ın değişmez ve mutlak birliğine aykırıdır.

\Allah’ın Sıfatları Kadimliği Tartışmasının Sonuçları\

Allah’ın sıfatlarının kadimliği inancı, İslam teolojisinin temel taşlarından biridir. Bu kabul, Allah’ın mutlak varlığını, ezeli ve ebedi oluşunu ve değişmezliğini korur. Eğer sıfatlar yaratılmış olsaydı, Allah’ın mutlaklığı ve birliği sorgulanırdı. Bu nedenle Ehl-i Sünnet kelamcıları, sıfatların zatıyla beraber ezelden beri var olduğunu, yaratılmış olmadığını kesin bir şekilde savunur.

\Sonuç\

Allah’ın sıfatlarının kadim olup olmadığı sorusu, İslam teolojisinde önemli bir tartışmadır. Sıfatların kadim olması, Allah’ın mutlak ve değişmez varlığının bir gereğidir. Ehl-i Sünnet anlayışına göre sıfatlar, Allah’ın zatıyla birlikte ezelden beri var olan, yaratılmamış özelliklerdir. Bu anlayış, Allah’ın birliği ve ezeli varlığı ile tam uyumludur. Öte yandan sıfatların yaratılmış olduğunu savunan görüşler ise İslam’ın temel inançlarıyla çeliştiği için azınlıkta kalmıştır. Bu nedenle, Allah’ın sıfatlarının kadim olduğu kabulü, İslam inancının temel taşlarından biridir.