Sahte Haber Aktivisti: İnsanların ölmesine izin veren adam gazeteciliğe ayna tutmak

Peace Hug

New member
Yine tekrar yaptı: İtalyan Tommaso Debedetti, aslında hala hayatta olan ünlülerin ölümü hakkında kasıtlı olarak yanlış raporlar yayıyor. Birçok gazete içine girer. Sahte kim ve onu yönlendiren nedir?

Podcast “Haber Çekirdeği: Popkultur'a Politika” Imke Rabiega ve Julian Theilen eğilimler ve güncel tartışmalar hakkında konuşuyor. Aşağıdaki transkript podcast dizisinin kısaltılmış bir versiyonudur.

Imke Rabiega: Media Master Counter Tommaso Debedetti ile ilgili olay bana hem gazeteci hem de internet kullanıcısı olarak dokundu. Aynayı hızlı hareket eden son dakika haberleri işine tutan veya bir süredir bile yapan bir adam hakkında. Düzenli olarak insanların ölmesine izin verir. Yani mecazi bir anlamda. Birkaç gün önce bazı haber portallarının yazar Elfriede Jelineek'in öldüğünü duyurduğunu fark ettiniz mi?

Julian Theil: Birkaç medya da başladı. Bu oldukça rahatsız oldu. Tek şey daha sonra halka çok canlı olduğunu bildirdi ve “Ah, yine, ikinci kez öldüğüm” dedi. Sözde geçen yıl oldu. Yani yanlış bir rapordu.

İmke: Evet, kasıtlı olarak atılan ve geçen yıl, aynı kişi tarafından, uzun yıllar boyunca ikinci bir tutkusu olan Roma Tommaso Debedetti'deki İtalyan yazar ve edebi öğretmeni tarafından öldüğü söylenen yanlış bir rapor. Kendini açıklayan sahte bir haber aktivistidir.

Julian: Evet, adam bir efsane, bir efsane oldu. Avusturyalı eski Federal Şansölye ve Jelineek'i defalarca Papa Ölü ilan etti. Herkes canlı olmasına rağmen.

İmke: Evet, tekrar tekrar medya bunu buluyor. Sanırım en büyük darbesi, eğer söyleyebilirsen, “New York Times” mesajıydı.

Julian: Bir şövalyelik.

İmke: Bunu nasıl yapıyor ve neden bunu yapıyor? Tekrar tekrar çok çeşitli medya tarafından usta bir sandık olarak adlandırılıyor ve aslında o kadar da yapmıyor. Sanatı, X (eski adıyla Twitter) üzerinde hesap oluşturmak ve daha sonra belirli raporları yaymaktır. Bob Dylan ve şimdi Rowohlt için Jelineek'in yayıncısı için zaten hesaplar oluşturdu. Ama Twitter kurulmadan önce başladı.

Julian: Evet, sosyal medyanın önünde sahte röportajlar yaptı, örneğin John Grisham, Arthur Miller ve Desmond Tutu ile, daha sonra eski Kardinal ve daha sonra Papa Josef Ratzinger ile birlikte. Eski Sovyet Başkanı Michael Gorbaçov ve Dalai Lama ile. Orada sahip olduğu komik ve önemli bir tur oldu. Ve gazeteler bunu yayınladı.

İmke: Debenedetti, birçok gazetenin görüşmelerin sahte olduğundan şüphelendiğinden şüpheleniyor. Onları her zaman minnetle kabul ettiler, belki de bunun için çok düşük bir ücret aldığı için.

Çok okuma

• Eksantrikliğin sonu
Julian: Ve küçük gazeteler görüşmecilerin ünlüsüne başvurdukları için gazetecilik standartlarında bile ıslık çaldılar. Bu arada, Twitter (Today X), Debedetti'yi sadece 2011'den beri sahtelerini yaymak için kullandı. O zamandan beri oldukça zor oldu.

İmke: Bir zamanlar ARD'ye bir röportaj verdi. Sanırım Papa'nın tekrar öldüğünü ilan ettikten sonra 2022'de. Ve sonra neden bu hobi ile bu kadar çok zaman geçirdiği soruldu. Debenedetti, bunun onun için bir tür oyun olduğunu söyledi, aynı zamanda bir tür savaş ilanı ve zaman eleştirisi.

Julian: Evet, çünkü tüm bunlarla bir şekilde yanlış mesajları yaymanın ne kadar kolay olduğunu göstermek istiyor. Kendisinin dünyanın en basit olduğunu söylüyor. Ve bugün son dakika haberi işinin acelesine ve kaynakları kontrol etme söz konusu olduğunda nasıl bakım görevine dikkat çekmek istiyor. Bu bize gazetecileri incitiyor, ama aynı zamanda daha kesin hale gelmek için bir teşvik.

İmke: Ayrıca, sosyal medya platformlarının artık basın ajanslarına, yani DPA'ya benzer şekilde gazeteciler tarafından kaynak olarak kullanıldığını kınıyor.

Julian: Debededeti'yi duyduğumda hemen Eulenspiegel'e kadar düşünmek zorunda kaldım. Ayrıca zekâ ve kurnazlıkla sosyal şikayetlere dikkat çekti ve herkesi kandırdı. Bu rolde diğer insanlardan üstündü ve ben de Dibeededti ile bu duyguya sahibim.

İmke: Debetetti'nin kendisinin efsanesini koruduğunu hissediyorum. Bilinçli veya bilinçsiz olarak. Onun bir resmini görmek ve onu aramak istedim. İnternette onun tek bir resmi olduğunu hissediyorum. Bir İtalyan şehir manzarasının önünde beyaz bir gömlekle görülebilir ve karanlık bir ifadeyle Schalk ile dolu mesafeye bakar. Çok dramatik bir resim ve mafiosi karakterine sahip.

Julian: Ben ileri geri parçalandım. Genel olarak, Debenedetti'nin havalı olduğunu düşünüyorum çünkü o bir underdog ve izin verilen ve iyi bir tadı gerçekten birine zarar vermeden sınırlarını aşıyor. Herkesin bu sınırları keşfetme dürtüsü var.

Julian: Şimdi bir suç kariyeri koymak zorunda kalırsanız ne yapardınız?

İmke: Dünyanın en güzel hırsızlığını kutlamak istiyorum. Sonsuza dek tarih kitaplarına giren bu dünyanın en estetik ve sanatsal ve zanaatkâr hırsızlığı olmalıdır.

Julian: O zaman neye benziyor? Unutulmaz bir kıyafetiniz olur mu?

İmke: Hayır, beni hiç görmemelisin, ama çalınan nesnenin çalması neredeyse imkansız olmalı. Ve sen?

Julian: Ayrıca dolandırıcılar için büyük bir hayranım var çünkü hayatta temelde bir şey anladıklarını hissediyorum. Hayat sadece bir oyundur ve dolandırıcılar bu oyunu mükemmel bir şekilde oynar. Burjuva uyarlamamda kendime izin vermediğim bir şey yapıyorlar.