Tartışmalı görünüm: “Bu ölümcül bir sinyal olurdu, çünkü Gergiev bir Putin aracıdır”

Peace Hug

New member
New York'taki Büyükşehir Operası Genel Müdürü Peter Gelb, uzun zamandır Rusya ve Çin ile kültürel değişimin savunucusu oldu, şimdi Batı'daki Vladimir Putin ile ilişkili sanatçılar için en keskin savunuculardan biri. Putin'in yıldızlı şef Valery Gergiev'in 27 Temmuz'da Caserta'nın İtalyan Kalesi'nde, AB fonlarıyla finanse edilen dolaylı dolaylı bir görünümde yürütmesi gerekiyordu.

DÜNYA: Bugün değil, özellikle Rusya'da kültürel değişim için bu kadar çok şey ortaya çıktı?

Peter Gelb: Çok farklı zamanlarda yaşıyoruz. Tüm kariyerim uzun süredir, 1970'lerden beri, farklı ülkelerle kültürel değişim yapmaya kararlıydım. O zamanlar bana çok mantıklı bir olay gibi görünüyordu: köprüler inşa etmek, sınırların üstesinden gelmek, birbirlerini anlayışı teşvik etmek. Seksenlerde Vladimir Horowitz'i Moskova'ya geri getirdim. Aslında Reagan ve Gorbaçov arasındaki rahatlamaya yönelik ilk adımdı. O zaman, nükleer silahsızlanma konusunda bir anlaşma imzalamadan önce başlangıçta kültürel bir değişim başlatacaklarını kabul ettiler. Ve Horowitz'in dönüşü ilk sonuçtu.

DÜNYA: Ukrayna savaşından hemen önce, hala Moskova'daydılar.

Sarı: Evet, ben ve o zamanlar Bolschoi Tiyatrosu'nun direktörü olan Vladimir İdrar, Met'in yaratıcı ekiplerden sorumlu olması gereken üç ortak yapım sözleşmesi üzerinde anlaştık ve Bolschoi Tiyatrosu yapımları kaldırmalı ve daha sonra New York'a gelecek sahneleri oluşturmalı. “Salome” zaten bir prömiyeri vardı, Claus Guth prodüksiyonu New York'a yeni bir zemin ile geldi ve büyük bir başarıydı. Aşağıdaki “Lohengrin” Moskova'da kaldı. Savaşın başında hemen tüm ilişkileri kırdım.

DÜNYA: Ama bu zaten şeytanla bir oyun değil miydi? Wladimir Urin, birkaç hafta sonra istilaya karşı bir protesto mektubu imzaladı ve bu da ona işine mal oldu. Bolschoi her zaman Rusya'nın devlet aşamasıydı.

Sarı: Tabii ki, İdrar'ın Bolschoi Tiyatrosu Vladimir Putin'in başkanı olarak hizmet ettiğini biliyordum ve o zaman bana Putin'in Met ile sözleşmeyi kişisel olarak onayladığından emin oldu. Fakat o zaman Rusya ile kültürel alışverişin çok yararlı bir amaca hizmet etmesine inanıyorum.

DÜNYA: Valery Gergiev ile ilişkiniz nedir?

Sarı: Gergiev Putin'e sadık. Ona sanatsal olarak hizmet eder, emirlerini yerine getirir ve zaferlerini kutlar. Bunun için Bolschoi'nin yönetimi ile ödüllendirildi. Özellikle Ukrayna'nın en büyük desteğimize ihtiyacı olduğu bir zamanda, insanlara Rusya'nın orada ne yaptığını gördüğümüzü göstermeliyiz. Kültür Ukrayna için çok önemlidir, çünkü Putin'in kültürü Rusya adına bir silah olarak nasıl kullandığını anlıyorsunuz. Bu nedenle, daha önce Ukraynalıları desteklemediğimiz için pişmanım. Ancak savaş yıllar önce başladığında tüm dünya uyudu.

DÜNYA: Gergiev 2020'den beri Met'te yapmadı.

Sarı: İşgalden önce, onu artık işe almamaya karar verdim çünkü siyasi hayatından o kadar dikkati dağılmıştı ki iletkenleri zayıf ve zayıfladı. Hala onu dünyanın en büyük şeflerinden biri olan inanılmaz bir yetenek olarak görüyorum. Ama güvenilmez hale geldi ve çoğunlukla bitkin düştü çünkü doğrudan uçaktan geldi. Bu bizim için bir kayıp değil, sanatçı olarak onun için bir kayıp.

DÜNYA: Şimdi 27 Temmuz'da Napoli yakınlarındaki Caserta Kraliyet Kalesi'nde yürütmesi gerekiyor.

Sarı: Bu beni gerçekten şaşırtıyor. Özellikle İtalya'nın Başbakanı Giorgia Meloni Ukrayna'yı kesin olarak desteklediği için. Ölümcül bir sinyal olurdu çünkü Gergiev bir Putin aracıdır. Bu konuda şüphe yok. Yerel memurlar bunun kültürel bir değişim olduğunu ve dolaylı olarak AB fonlarıyla finanse edildiğini iddia ederse, ittifak Rusya'ya karşı olsa da, sadece tekrar edebilirim: Bu Putin adına kültürel propaganda. Ve bu önlenmeli. AB Parlamentosu'nda, duyabildiğiniz gibi benzer şekilde görebilirsiniz.

DÜNYA: Gergiev için nasıl böyle bir teklif olabilir?

Sarı: Ahlaki yolsuzluk, zayıflık ve muhtemelen naiflik örneğidir. İnsanlar aslında daha iyi bilmelidir. Çünkü Valery Gergiev, başka bir cihaz olsa bile, Rusya'da fiili kültür bakanıdır. Herhangi bir demokrasiye inanan Batılı bir ülkenin, Putin'in Ukrayna şehirlerini muazzam bir güçle bombaladığı o anda böyle bir görünüme izin verdiğini dünya için korkunç buluyorum. Eşim ve ben son zamanlarda Kiev vardı, biz nasıl drone ve bombalar bizim otel odamız önünde selamlama tanık oldu. 2022'deki en kötü gecelerden biriydi.

DÜNYA: Yani Gergiev'in ortaya çıkmasını önlemek bir ahlak meselesi mi?

Sarı: Ukrayna'nın Batı dünyasının bunu desteklediğini bilmesinin ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Ve böyle bir şey gerçekleştiğinde ne kadar ahlaki bir bakış açısıyla – elbette Putin'in elde etmek istediği şeydir.